Image default
Artikler Blog Ledelse

7 tricks til at komme i flow

(Sidst Opdateret Den: 1. september 2018)

 

7 tricks til at komme i flow

Få superkræfter og krystalklart fokus med flowteknik

Har du hørt om flow? Hvor du taber dig selv helt ind i en arbejdsopgave. Hvor du glemmer alt om tid og sted. Hvor du bare mejer opgaver ned, som om du havde superkræfter. Hvor alt går op i en højere enhed.

Følelsen hedder flow.

De fleste oplever den sporadisk. Hvor den kommer dumpende. Hvor du har superkræfter for en stund. Og du har måske også drømt om, at superkræfterne lige ville sparke ind, da næste deadline kom faretruende tæt på?

Den her artikel er godt nyt for dig. Du kan træne din evne til at komme i flow. Så det ikke bare er noget sporadisk, der slår ned i dig. Men så du bevidst træder ind i et fokuseret arbejdsmode.

Har du svært ved at holde dit fokus, få afsluttet opgaverne og komme helt i mål? Så skal du prøve at arbejde med og øve dig på at komme ind i flowtilstanden. Og blive der.

I artiklen her dykker jeg lidt mere ned i hvad flow egentlig er for en størrelse, hvorfor det er så vigtigt for dig, og hvordan du bliver hurtig til at komme ind i en tilstand af flow.

Hvad er flow?
7 tricks: Sådan kommer du i flow
Forskningen bag flowteorien

Hvad er flow?

Helt kort. Flow er en tilstand, hvor du er helt og aldeles suget ind i en opgave. Hvor du glemmer alt omkring dig. Hvor det føles som om, du kan hjerne afsted i det uendelige. Flowteorien stammer fra psykologen og tjekken med det mundrette navn Mihály Csíkszentmihály. Og de har lige siden gået sejrsgang i alt fra lufthavsnmagasiner, nicheblogs og managementlitteraturens bestsellere.

Og flow er bare fedt. Fordi du:

fokuserer 100% på den ene opgave, du arbejder med lige nu
glemmer dig selv og andre omkring dig
mister tidsfornemmelsen
føler dig glad
reducerer risici for stress
føler at du har styr på det
bliver kreativ og produktiv
løser problemer hurtigere og smartere

Og så er du fuldstændig i øjeblikket. Fuldstændig i opgaven foran dig. Du har ro, overskud og glæde i dit arbejdsliv. Det er lige det flow handler om.

Vil du gerne arbejde mere i flow, så er det en evne, du er nødt til at træne op. Det får du her 7 gode råd til. Så du bliver effektiv på en meningsfuld måde.
Sådan kommer du i flow – 7 ting du kan gøre

Så hvordan kommer du ind i denne mytiske tilstand af flow? Skal du meditere, citere magiske vers eller ofre din førstefødte i et brændende hav af loppefrøskaller? Nej. Eller ok. Meditation kan faktisk være en rigtig god hjælp. Men ligesom der ikke er noget mystisk over meditation, så er der heller ikke noget mystisk over flow.

Flow er en tilstand, du ganske enkelt og helt praktisk kan arbejde dig ind i. Det kræver øvelse. Masser af øvelse. Men du bliver hurtigt bedre.

Her er 7 ting du kan gøre for lettere at komme og blive i flow tilstanden:

Arbejde med opgaver, som du elsker
Hader du dine arbejdsopgaver, så er det svært at blive opslugt af dem. Og består dit arbejde helt grundlæggende består opgaver, som du ikke kan lide, så er det måske på tide at finde nye græsgange. Eller få nye opgaver, der hvor du er.
En ting er i hvert fald sikkert. Flowtilstandens hyperproduktive herlighed er meget tættere på meget oftere, når du løser opgaver, som du elsker.
Vælg en vigtig opgave
Der er opgaver, som du elsker. Men som ikke er vigtige. Som ikke gør en forskel. For dig. Eller for andre. Og så er der de der opgaver, som du elsker at løse. Og som er vigtige for dit privatliv, din karriere og de ting, som du gerne vil med dit liv.
Vælg de opgaver, der betyder noget. Det er en bedre måde at bruge din tid. Og du kommer hurtigere i flow.
Vælg opgaver der udfordrer dig, men ikke er umulige
Hvis en arbejdsopgave er for let, så skal du heller ikke anstrenge dig for at løse den. Opgaverne skal være udfordrende nok til, at de kræver din fulde koncentration. Omvendt så betyder en alt for svær opgave, at du vil støde på så mange bump, at det er svært at forsvinde. Så går al energien med bare at finde ud af, hvordan du løser opgaven.
Det kræver øvelse og erfaring at finde de gode opgaver, der får dig hurtigt i flow. Ligesom du heller ikke altid kan bygge din dag op kun med opgaver i det helt perfekte scope.
Men når du bliver bevidst om, hvilke opgaver du løser i flow, så finder du også ud af, at det er den slags opgaver, hvor du bruger din tid bedst. Og har mest lyst til at lave. og oftest også de opgaver andre allerhelst vil have dig til at løse.
Arbejd i ro, og når dit energiniveau peaker
Der er to ting, som du skal have styr på her:
Hvornår du kan arbejde i ro?
Hvornår på dagen peaker dit energiniveau?

For det første skal du finde et tidspunkt på dagen, hvor du har mulighed for at arbejde i ro. uden at blive distraheret af kollegaer, familien eller andre. Det kan være om morgenen før resten af huset vågner. Det kan være tidligt på kontoret, før de andre møder ind. Det kan være i frokostpausen, hvor folk er ude og spise. Det kan være om aftenen. Og det kan som du ser her være meget forskelligt fra person til person. Og måske er det nødvendigt, at du finder et sted, hvor du kan gå hen og vide, at der er ro.
Uanset hvornår du kan finde ro, så er det vigtigt, at du også arbejder dig ind i flow, et tidspunkt på dagen, hvor du har meget energi.
Fjern forstyrrelserne
Flow kræver, at du uforstyrret kan fordybe dig i en opgave. Og det er bare ikke nemt, hvis telefonen bomber afsted med beskeder. Og det kan være en rigtig god hjælp også lige at rydde skrivebordet.
(Det hjælper også, hvis du bare stryger alle papirerne ned i din “skal sorteres senere” skuffe og lukker din e-mail ned)
Nyd det
At svæve ind i flowtilstanden er en fantastisk følelse. Det er i hvert fald min egen oplevelse. Du sidder helt uforstyrret. Tankerne snor sig tæt rundt om problemstillingen foran dig. Og alt andet bliver ligegyldigt. Lige der. Der er det fedt at arbejde. Du opdager det måske slet ikke, imens fingrene bare danser over keyboardet og ordene flyder fuldstændig ubesvært.
Men bagefter. Så skal du huske at nyde det. Nyde, at du lige har haft 45 minutter, hvor det hele bare glider. Fordi alt gik op i den nok så berømte højere enhed. Nyd det bagefter. Og husk på følelsen. Den vil du gerne have igen.
Lær at fokusere længere og længere tid
Det er her, det bliver rigtig svært. Du skal fokusere på én eneste opgave af gangen. Og kun den ene opgave. Og du skal fokusere på opgaven, så længe du kan. Det er svært. Specielt i starten. Og hvis du har været vant til et arbejdsliv, hvor du zappede rundt og multitaskede dig vej frem.
Men bliv ved med at prøve. Og bliv ved med at vende tilbage til opgaven, når tankerne begynder at flagre. Det kan være super svært. Det der med at få en pludselig indskydelse til noget andet. Og så bare lade det glide væk igen. Det der med at holde fuldstændig fast i, at nu løser du den her opgave. Og kun den her opgave.
En god måde at starte på er Pomodoro teknikken. Her deler du dine opgaver op i 25 minutters intervaller. Og i de 25 minutter, du arbejder på opgaven, må du intet andet. Okay. Du må kigge op i loftet og ud af vinduet. Men så heller ikke andet.
Du kan læse mere om pomodoro teknikken her (jeg elsker den metode)

Og så er det ellers bare at sætte sving i hjulene. Flow kommer, når du arbejder fokuseret. Og selvom det lyder svært, så oplever jeg det som lettere og lettere.
Forskningen bag teorien om flow

Navnet der går igen, når du læser om flow er Mihaly Csikszentmihaly. Han startede forskningen i flow med et studie af kunstnere og andre kreative. Her opdagede han, hvordan selve det at skabe kunne blive vigtigere end det færdige værk i sig selv. Og han interesserede sig særligt for flowtilstanden, hvor skaberen er fuldstændig opslugt og fokuseret på opgaven.

De seks områder Csikszentmihaly karakteriserer flow med er:

  • Intens fokus på nuet (present moment)
  • Handlinger og bevidsthed smelter sammen
  • Mister den selvreflekterende bevidsthed
  • Stor følelse af personlig kontrol over situationen
  • Oplevelsen af tid bliver forvrænget
  • Opgaven opleves som en belønning – styrker din indre motivation

Jeg dykker ikke dybere i forskningen bag lige her, men jeg har samlet en lang række artikler, hvor du kan læse mere om Mihaly Csikszentmihaly, flowforskningen og de enkelte studier: Bøgerne kan købes på blandt andet Amazon

Flow: The Psychology of Optimal Experience af Mihaly Csikszentmihaly (Amazon)
Finding Flow: The Psychology of Engagement with Everyday Life af Mihaly Csikszentmihaly
The Rise of Superman af Steven Kotler
Populærvidenskabelig gennemgang af forskningen bag flow

 

» I en organisation forfremmes enhver op til sit inkompetence niveau. «

 

 

Related posts

Rearange! Mit Domæne

admin

Projekter på Grandts

admin

Born & Raised

admin

Skriv en kommentar

Read more:
joomlashop-front
www.joomlashop.dk

www.joomlashop.dk   Om mit websted www.joomlashop.dk Nu oppe som showcase   Det primære arbejde ligger i at implementere Joomla! CMS-systemer...

Close